Terapia prin socializare

Context

Ai o problemă de ordin personal. Poate te-ai certat cu părinţii, ori cu prietenul. Poate te-au dat afară de la job sau nu vor să îţi mărească salariul deşi ai muncit ca prostul în ultimele luni. Sau poate toate la un loc.

Aşa că apar următoarele simptome:

- Lipsă de concentrare: deşi poate ai o grămadă de lucruri de făcut, parcă nu-ţi vine nicicum cheful să te mobilizezi să le termini. Aşa că începi să îţi găseşti jocuri de-alea tâmpite pe net, care să nu te solicite prea mult din punct de vedere intelectual, ca să poţi să te cufunzi în gândurile tale.

- Insomnie : asta e urmarea primului simptom. Uiţi să te mai dezlipeşti de calculator, citeşti diverse articole, urmăreşti twitteru dar fără chef să contribui cu ceva. Pur şi simplu observi ce mai face lumea şi începi să te gândeşti la ce existenţă ingrată ai.

- Fără poftă de mâncare: da, de cele mai multe ori uiţi că mai ai nevoie şi de mâncare. Eventual mai guşti câte o chestie cât se poate de junk, gen chipsuri, popcorn, şi mai bei o cola.

- Atitudine antisocială: nici măcar sora / fratele / mama nu au nici o şansă să mai comunice cu tine. Parcă ai fi un mort viu. Mergi după pâine şi nici nu realizezi că nu ai salutat-o pe vânzătoarea de la alimentara la care mergi în fiecare zi, aşa cum faci de obicei.

Diagnostic

E un fel de depresie. Stai liniştit, toţi am trecut prin asta.

Tratamentul prescris

Ideea e să nu te complaci în situaţia asta. Get up and get out! La mine merge chestia asta, la tine de ce nu ar putea?

Etapele terapiei

1. Conştientizarea stării: trebuie să îţi dai seama că situaţia asta nu îţi face deloc bine. Gândurile care te împresoară sunt cel mai mare duşman. Trebuie să realizezi că e timpul să schimbi ceva!

2. Treci la fapte: sună-ţi prietenii şi ieşi din casă. Sigur tre să fie undeva vreun party, concert sau pur si simplu un local pestriţ în care tu să te simţi bine. Vorbeşti cu oamenii vrute şi nevrute, chestii care nu au nici o legătură cu problemele tale, primeşti freehug-uri. Pe mine mă ajută mult dacă dansez sau cânt. Asta scoate toată energia negativă din mine.

3. Vindecarea: Etapa 2 poate să se repete de cel mult 5 ori în medie. Supradoza nu este recomandată, însă depinde de caz. Reţeta se poate personaliza în funcţie de gravitatea problemei. De obicei cei mai buni medici ai sufletului sunt prietenii foarte buni sau fraţii, care pot să observe evoluţia tratamentului şi să te ajute să te recuperezi complet.

În momentul în care te întorci acasă zâmbitor şi îţi spui “Bă ce viaţă faină am! Cum să nu mă bucur de ea?” înseamnă că eşti vindecat şi tratamentul si-a atins scopul.

Ăsta e un tratament pe care îl aplic cam tot timpul când am o problemă. Prezenţa multor persoane pline de energie în jurul meu mă ajută să mă bucur şi eu de viaţă şi să realizez că nu-i dracu aşa de negru.

Voi poate aveţi alte metode, gen plimbări, sport, însă cred că de cele mai multe ori acestea implică oameni, nu?

În concluzie, Omul e o fiinţă socială - în primul rând. Din interacţiune apar şi problemele, apar şi rezolvările. Atât am avut de zis.

Propunerile de tratamente alternative, precum şi comentariile sunt binevenite.



3 comentarii to "Terapia prin socializare"

  • Este o terapie exelentă. Eu ies cu prietenii şi cu chitara şi astfel ne descărcăm şi începem să vedem lucrurile într-o manieră pozitivă.

  • Ce propui sa fac in cazul in care ma invart in cerc in cadrul primului pas?

  • @ordinarul: sa treci la urmatorul pas. imposibil sa nu poti daca vrei :)

Despre



Puzzle piece

Blog cu personalităţi multiple.

Din urmă...

Câţi m-au vizitat până acu:

logo SF

Web hosting for webmasters